Mint arra emlékeztettek, az elmúlt napokban minden, kőszínházat működtető vidéki város, valamint Budapest vezetése is megkötötte a megállapodást a kulturális kormányzattal a színházak fenntartásáról. Ez a közlemény szerint azért fontos, mert ezek a szerződések biztosítják, hogy az önkormányzatok és az állam kiszámíthatóan, tervezhetően fog gondoskodni a színházak működéséről, biztonságot nyújtva az azokban dolgozóknak és a színházak nézőinek egyaránt.
 
Az MTT szerint Pécs az egyetlen magyar város, ahol a szerződés nem köttetett meg, s mivel "csomagban" tárgyal az önkormányzat a helyi kulturális intézmények finanszírozásáról, a megállapodás késlekedésével a városvezetés veszélybe sodorja azokat .
 
A szervezet elnöksége jelezte a közleményben, hogy nem pusztán a Pécsi Nemzeti Színház, hanem a Pannon Filharmonikusok, a Bóbita Bábszínház és a Zsolnay Kulturális Negyed működését és az ezekben az intézményekben dolgozók személyes egzisztenciáit is veszélybe sodorja a város vezetése, amennyiben nem képes, vagy nem akar megállapodni.
 
Az MTT elnöksége a kommünikében ezért felszólította a baranyai megyeszékhely vezetőit, hogy haladéktalanul állapodjanak meg a kulturális kormányzattal a város kulturális intézményeinek finanszírozásáról, egyben szolidaritásukról biztosították a pécsi színházban és más kulturális intézményekben dolgozókat.
 
Mindezek mellett az MTT felajánlotta közreműködését a megállapodás megkötésében.