Kemal Orta, a Válasz és folytatás elnevezésű kiállítás kurátora az eseményen Ahmet Günestekint sokoldalú művésznek nevezte, aki az op-art mellett a konceptuális művészetben alkot, filmeket, installációkat, olajfestményeket és kerámiákat is készít.     

Pécsre elsősorban azokat az op-art műveket hozták el, amelyekhez Victor Vasarely munkássága nagyon fontos kiindulópont volt – ismertette a kurátor, hozzátéve, hogy míg Vasarely a nyugat-európai ember gondolatvilágából merített, Ahmet Günestekin a keleti művészetet mutatja be az op-art eszközeivel.     

Kemal Orta kiemelte, hogy a JPM Múzeum Galériájában önálló kiállításként szerepel a gyűjtemény, a Vasarely Múzeumban és Zsolnay Múzeumban, az ottani műalkotásokkal együtt, azokra reflektálva mutatják be a törökországi művész alkotásait.     

Csornay Boldizsár, a JPM igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a pécsi tárlat a legnagyobb Törökországon kívüli kiállítása a kortárs alkotónak. Ahmet Günestekin egyedi, összetéveszthetetlen stílussal rendelkezik, európai rangú kiváló mester – méltatta a török művészt.     

A JPM MTI-hez eljuttatott írásos összegzése szerint a pécsi kiállítás Ahmet Günestekin műveinek segítségével szokatlan irányból közelít Victor Vasarely örökségéhez; „keleti szemmel” vizsgálja meg, s így egészen új megvilágításba helyezi az op-artot.     

Mint írták, az op-art mindkét művésznél olyan kifejezési formaként jelenik meg, amely kijelöli a határvonalat az ipari technológia és a művészet között. Güneştekin munkáiba ezen kívül a keleti népi kézművesség hagyománya is beleszövődik: a hímzés, textilművesség, szőnyegszövés és patchwork készítés vagy a kerámia.     

Legújabb, Kütahyában készült kerámiáinál már nem a hagyományos op-art formákat használja, hanem új irányba mozdul, amely kifejezi a Kütahya-kerámiák történelmi jelentősége iránti elismerését is – áll az ismertetőben.     

A bemutatott alkotások 2013. és 2018. között készültek. A kiállítás november 16. és február 1-je között látogatható keddtől vasárnapig 10 és 18 óra között.