Az egyházmegye az oktatási intézményeket fenntartásával krisztusi küldetésének tesz eleget, továbbá akkor is, amikor tehetséggondozással, művészeti, zenei neveléssel, valamint kiemelt módon a testneveléssel is foglalkozik - mondta az eseményen Udvardy György pécsi katolikus megyés püspök.

A főpásztor erről úgy fogalmazott: "a teljes ember nevelése a célunk; testi, lelki, szellemi, érzelmi, akarati, kapcsolati dimenzióval egyaránt".

Az alapkőletétel - mint hangoztatta - üzenet a jövőnek arról, hogy van értelme építkezni, nevelni, bízni az emberben és ébren tartani a reményt közösségeinkben, társadalmunkban, kultúránkban.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára az eseményen a többi között hangsúlyozta: a jól működő gazdaság széleskörű fejlesztéseket tesz lehetővé, ami alapot ad az oktatás "minden válfajának" bőséges fejlesztésére.

Emlékeztetett: több mint egymillió diák kap ingyen tankönyvet, az ingyenes étkeztetés pedig a tanulók több mint felére terjed ki. Szólt az ősszel kezdődő több mint 82 milliárd forintos keretből megvalósuló átfogó iskolafejlesztési programról is. 

Annak során - mutatott rá - mintegy 400 település 530 intézménye újul majd meg, a fejlesztések több mint 200 ezer gyermek tanulási lehetőségeit bővítik. A magyar közoktatási rendszer elmúlt 25 évének legnagyobb összegű infrastrukturális beruházásai valósulhatnak meg a következő években - összegzett az államtitkár.

Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester köszöntőjében hiánypótlónak nevezte a beruházást, illetve a mindennapos testnevelés fontosságáról is hangoztatta, kitérve arra is, hogy ahhoz infrastruktúra is szükséges.

A számos személyes tárgyat tartalmazó időkapszulát és az alapkövet Udvardy György áldotta meg.

A hétszáz diákot oktató Szent Mór Katolikus Iskolaközpont új tornacsarnoka a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel együtt mintegy 1400 négyzetméter területű új építést jelent, emellett az 1746-ban készült épületegyüttes összesen 6000 négyzetméternyi területen újul meg. 

Az MTI-nek korábban eljuttatott írásos összegzés szerint a szabványos kosárlabdapálya méretű tér nemcsak a mindennapi testnevelés feltételeit biztosítja az iskola diákjai számára, hanem rendezvénytérként is funkcionál majd, tetején pedig udvart létesítenek. 

Természettudományi labor is épül, tágasabb helyiségbe kerül a könyvtár, és új, zeneoktatásra alkalmas kistermek kialakításával az intézményben évtizedek óta zajló művészetoktatásnak is igyekeznek megfelelő teret biztosítani - írták, hozzátéve, hogy a szaktantárgyi szemléltető eszközök, informatikai berendezések és bútorok beszerzésének köszönhetően pedig a termek felszereltsége is jelentősen javul.