Mint írták, a felújításra azért van szükség, mert az iskola épületében, annak szerkezeti veszélyei miatt sem a mostani, sem az elmúlt tanévben nem folyhatott oktatás. Az épületet a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) előző városvezetés idején elnyert több mint 400 millió forintos keretéből korszerűsítik, szerkezetét pedig egy 900 millió forintos kormányzati támogatásból erősítik meg.

A 2021 elejéig tartó beruházás során egyebek mellett kicserélik a nyílászárókat, korszerűsítik a gépészetet, a fűtést; a létesítmény új hőszigetelést kap, emellett napelemek kerülnek az iskola tetejére. A közleményben kitértek arra, hogy az önkormányzat az elmúlt években négy iskola és két rendelőintézet, valamint hat óvoda energetikai korszerűsítését indította el, így a folyamatban lévő és tervezett fejlesztések összértéke megközelíti a négymilliárd forintot.

A pécsi önkormányzat 2018 augusztusában tájékoztatta az MTI-t arról, hogy az épület szerkezeti károsodása miatt ideiglenes helyszíneken kell tanulniuk az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola diákjainak. A mintegy 750 diákot érintő intézkedést akkor legkevesebb két évre tervezték. A létesítmény egyike azon három, úgynevezett IMS-technológiával készült pécsi iskolaépületnek, amelyben az oktatás egy a 2000-es években készült szakvélemény alapján csak statikai vélemény beszerzésével, engedéllyel folyhatott. Az érintett épületek közül kettőt már felújítottak.

A Magyarországon az 1970-es években alkalmazott IMS-technológia lényege, hogy az épületet alkotó előre gyártott födémelemek és vázoszlopok kapcsolatát utófeszítéssel oldják meg. Később kiderült, az összetartó acélkötelek a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken rozsdásodtak.

A három iskolához hasonló módon épült huszonöt emeletes pécsi „magasházat” is ilyen gondok miatt kellett kiüríteni 1989-ben. Bár szerkezetét később megerősítették, az épületet nem sikerült hasznosítani, ezért 2016-ban lebontották.