Varga Mihály változatlanul az egyik legfontosabb feladatnak nevezte a szakképzés rendszerének továbbfejlesztését, amely a magyar gazdaság hatékonyságát és versenyképességét hivatott támogatni. A miniszter kitért arra, hogy a foglalkoztatásban már nem a munkanélküliség jelenti a legnagyobb gondot, hanem a megfelelő végzettséggel és tudással rendelkező szakemberek számának gyarapítása.

Mivel a magyar gazdaság kiemelkedő ütemben bővül, minden eddiginél nagyobb szükség van a jó, gyakorlati tudással rendelkező szakemberekre - tette hozzá.

Főként azokat a készségeket kell erősíteni a diákokban, amelyek képessé teszik őket arra, hogy a folyamatosan változó technológiai környezetben is megállják a helyüket - mondta a miniszter.

Varga Mihály a magyar gazdaság fejlődéséről szólva jelezte: 2010 óta több mint 700 ezer új munkahely jött létre Magyarországon, ezzel párhuzamosan a munkanélküliek aránya 4,2 százalékra csökkent, ami 25 éves rekordnak számít. A foglalkoztatottak száma folyamatosan nő, több mint négy és fél éve töretlen a reálbérek emelkedése is, amit a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás is kiemelkedően támogat.

Varga Mihály leszögezte, a szakképzés rendszerének továbbfejlesztése érdekében idén is olyan lépéseket tesz a tárca, amelyek a stabilan működő szakképzési intézményhálózatra építve tovább bővítik a szakképzést választók lehetőségeit, szélesítik, és még inkább a gazdaság igényeihez igazítják az elérhető ismeretek körét.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról beszélt, hogy a kormánnyal való példamutató együttműködés eredményeként az úgynevezett duális képzés a közgondolkodás részévé vált. A szakképzés jobbításának további teendői közé sorolta a tananyagok fejlesztését, a digitális tudás bővítését, a világ felé nyitás kulcsaként az idegennyelv tanulás, valamint az életen át tartó tanulás ösztönzését. Mint mondta, az ország szakképzési törekvései elismerésének tartja, hogy 2018 őszén Magyarország rendezheti majd a szakmák európai versenyét, ahová fiatalok ezreit várják a kontinens államaiból.