A Komlói Rendőrkapitányság többrendbeli lopás, valamint csalás miatt nyomoz egy 33 és egy 19 éves kisvejkei férfi ellen, akik 2018. október közepe és december közepe között időskorúaktól loptak a rendőrkapitányság illetékességi területén. A bűncselekmények elkövetése során a 19 éves férfi a kocsiból figyelt, míg 33 éves társa idősekhez csengetett be, és az áramszolgáltató munkatársának adta ki magát. A férfi különböző munkálatokra hivatkozva kért előleget, de olyan is előfordult, hogy a sértettek figyelmét elterelve pénzt lopott a lakásból.

A komlói rendőrök a 33 éves férfit 2019. május 6-án, míg 19 éves társát másnap fogták el, majd kihallgatásukat követően őrizetbe vették őket. Kezdeményezték letartóztatásukat, amelyet a Pécsi Járásbíróság a 33 éves férfi esetében május 8-án elrendelt.

A trükkös lopások módszere általában azonos, megvalósításuk azonban változó lehet. Az elkövető, vagy elkövetők a helyzetnek megfelelően aktualizálják, változtatják azokat a történeteket, amelyekkel megtévesztik áldozataikat.

A tettesek kihasználják, hogy az idős emberek készségesek, hiszékenyek, többnyire egyedül élnek, ebből fakadóan nem okoz nehézséget az ellenállásuk legyőzése. Az óvatlanság, a túlzott bizalom gyakori áldozati magatartás. Első lépésben valamilyen valósnak tűnő indokkal becsenget a szélhámos, és megnyerő szavakkal kér bebocsátást a kiszemelt áldozat lakásába.