Rétvári Bence a Nemzeti Múzeum dísztermében a 2019-es nemzetközi tudományos diákolimpiákon eredményesen szereplő tanulóknak és felkészítő tanáraiknak adott át elismeréseket Kisfaludy Lászlóval, a tárca köznevelésért felelős helyettes államtitkárával.

Ünnepi beszédében az államtitkár kiemelte: a fiatalok a biológia, a csillagászat, az asztrofizika, a filozófia, a fizika, az informatika, a kémia, a matematika és a nyelvészet területén értek el sikereket, hat arany-, hét ezüst- és 16 bronzérmet szereztek.

Hozzátette: az elmúlt tíz évben soha nem hoztak el ennyi érmet a magyar diákok, ez is azt mutatja, hogy a magyarok tudnak világszínvonalú teljesítményt nyújtani.  Ez visszatükröződik abban is, hogy a PISA-felmérésben javultak a magyar diákok eredményei szövegértésben, matematikában és természettudományokban, és már majdnem elérik az OECD-átlagot - mondta Rétvári Bence.

Hozzátette: más felmérésekben – TIMSS, PIRLS – is jobb eredményt értek el a magyar diákok. Nagyon fontos a lappangó tehetség megtalálása és kibontakoztatása – közölte Rétvári Bence.

Ezért fontos, hogy az új Nemzeti alaptanterv megduplázza a pedagógusok számára azt az időkeretet, amelyben tehetséggondozással is foglalkozhatnak – emelte ki. A törzsanyag és az iskolák által a saját pedagógiai programjukban hozzátett, szabadon választhatót anyag aránya 80-20 százalék. Így minden iskola a maga karaktere szerint határozhatja meg, mire koncentrál. Ez lehet tehetséggondozás vagy felzárkóztatás is – mondta Rétvári Bence. Ezzel jelentősen bővül a tanárok lehetősége, hogy a tehetséges diákokkal foglalkozzanak, felkarolják és segítsék őket - tette hozzá az államtitkár.

Tavaly az Emberi Erőforrások Minisztériuma delegálásával kilenc nemzetközi tudományos olimpián vettek részt csapatok. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma több mint 560 millió forinttal támogatta a magyar diákok részvételét a nemzetközi diákolimpiákon.