Őri László a szabadságharc leveréséről és az azt követő megtorlásokról szólva azt hangsúlyozta: akkor a „törvény nevében törvénytelen ítéletek születtek”, amelyek következtében százakat akasztottak fel, ezreket vertek agyon és kínoztak halálra, tízezreket börtönöztek be és százezrek hagyták el az országot.
    
„A halottak nem beszéltek, a megkínzottak, a megnyomorítottak, a megzsaroltak pedig nem beszélhettek. A mindennapi félelem, rettegés, a túlélés ösztöne hallgatást parancsolt” – fogalmazott. Hozzátette: ebből a hallgatásból építették fel Kádár, Biszku, Apró Antal és társaik a múlt börtönfalait, amit a kommunista diktatúra erőszakszervezete rácsozott be (...) „a törvény nevében”.
    
Rámutatott: a múlt nem a törvény, hanem az igazság nevében követeli a jogait, ezért kötelességünk újra és újra áttörni a hallgatás falát.
    
Az igazság nevében ma elmondhatjuk vádbeszédünket „a hazaárulók és hamis hazafiak ellen” – mondta, majd a jelenhez kapcsolódva úgy folytatta: felelősnek tartja mindazokat, akik ma is képesek arra, hogy idegen érdekeket szolgálva elárulják Magyarországot. Azokat „akik a politika és a média fegyverével (...) idegen érdekekből támadják hazánkat, akik Tavares- és Sargentini-jelentéseket támogatnak”, akik „állásfoglalásért inkább Strasbourghoz fordulnak, mintsem az alaptörvényhez”.
    
Őri László szerint felelősek azok is, akik a jelenben „művészetüket, tehetségüket, tudásukat arra használják, hogy a magyar kultúrát, szellemi kincseinket és keresztény hitünket devalválják”.
    
„Csak a hősöknek és a mártíroknak van igazuk, életük és haláluk mindent elmond, ez az irányjelző, ez a mérték számunkra” az előttünk álló időszakban. „Megvédeni a magyar hazát, megvédeni Magyarország függetlenségét” – hangoztatta.
    
Az eseményen a pécsi és a Baranya Megyei Önkormányzat, az 1956-os, illetve recski szervezetek, a Jobbik és az MSZP helyi szervezeteinek képviselői helyezték el az emlékezés virágait az Aradi vértanúk útján található 1956-os kopjafánál. Szintén koszorút helyezett el a megemlékezésen Keresztes László Lóránt, az LMP társelnök-frakcióvezetője és Hohn Krisztina, a párt országgyűlési képviselője.
    
Az eseményt követően a megemlékezők fáklyákkal indultak el a Széchenyi térre.