„A Pécsi Tudományegyetem születésnapja az idei évtől a magyar felsőoktatás napja is. Ahogy illik, itt is van minden szervezet képviselője, ami az ünnepelt születéséhez vagy 1923-as újjászületéséhez hozzájárul. A PTE krónikája egy valódi magyar történet, a mi sorsunk pedig úgy íratott meg, hogy az első alapítást történelmünk megszakítottsága miatt időről időre újralapítások kövessék” – jelentette ki Orbán Viktor az ünnepségen.

Pécs városa a magyar tudományos élet erőcentruma – tette hozzá. Mint mondta, sokszínűségével arról tanúskodik, hogy kultúránk, tudományos gondolkodásunk egyedülálló ötvözet.

Idén több mint negyedmillió hallgató lesz országszerte, soraikban ott ülnek a jövő rektorai, dékánjai, miniszterei, és lehet, hogy leendő miniszterelnöke is – fűzte hozzá, kiemelve, hogy a fiatalok jövője legyen olyan, amilyet képesek maguknak megteremteni.

Két lehetőség van: vagy készek leszünk dolgozni azért, aminek jönnie kell, vagy azt kell elfogadnunk, ami jönni fog. Ez a miniszterelnök szerint a diákokon múlik, mert amilyen jövőt választanak maguknak, az lesz Magyarország, és Európa jövője is.

Ha engedjük, hogy a kontinens mintázata drasztikusan megváltozzon, hogy katonailag gyenge maradjon, akkor Európa el fog tűnni, és akkor a fiatalok egy másik,  a még ismeretlen világban fognak élni – húzta alá Orbán Viktor.

Merni kell az árral szemben evezni

Mint mondta, megjelentek az önfeladás első jelei, azok a szellemi-politikai irányzatok, akik szerint felesleges ellenállni.

„Egy új, kevert népességű és kultúrájú európai kontinens kialakulása szükségszerű – ez az új prófécia. De meggyőződésem, hogy a jövőnket azok a fiatalok jelentik, akik – mint az 56-osok – mernek az árral szemben evezni. A magyar jövőt azok a fiatalok jelentik, akik elég bátrak ahhoz, hogy a nemzetet válasszák a multikulturalizmussal szemben – szögezte le Orbán Viktor.

Folyamatosak a fejlesztések a közoktatásban

2016 és 2018 között 27 százalékos béremelés valósult  meg a felsőoktatásban dolgozók esetében;  2020-ra 20 ezerrel több kutatót szeretnének képezni – húzta alá Orbán Viktor.

A családok és az iskolák az elmúlt évek nagy nyertesei – szögezte le, kiemelve, hogy  soha ennyi gyermek nem jutott még ingyenes tankönyvhöz és étkeztetéshez, mint idén. 50 településen zajlik iskolafejlesztési program, ennek köszönhetően több mint félezer iskolában fejlesztés kezdődik sok tízmilliárd forint értékben – jelentette ki a miniszterelnök.

2018-ban 552 milliárd forinttal többet fordít a kormány oktatásra, mint 2010-ben – fűzte hozzá.