Hetedik alkalommal rendezték meg idén a Tour de Slavonija & Baranja kerékpárversenyt, ami most magyar területen is zajlott, ugyanis idén először az esemény célja, hogy fenntartsuk a két ország kulturális örökségét.

A horvát rendezésű verseny 139 kilométeres távját idén több mint százötvenen tették meg balesetmentesen. Olyan országok kerékpárosai képviseltették magukat, mint Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina és Magyarország.

A versenynek volt egy látássérült résztvevője is, aki tandem kerékpárral bár, de szintén épségben teljesítette a meghatározott távot.

A résztvevők reggel 10-kor Alsómiholjácnál (Donji Miholjac) startoltak, ezt követően Valpovó, Eszék, Bellye településeken és a magyar–horvát határon át Beremendet, Villányt érintve Siklósig kerékpároztak.iklósi várban Balázs Csaba, Siklós alpolgármestere, Goran Aladic Donji, Miholjac polgármestere és Bockovac Tímea, a siklósi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat vezetője fogadta és köszöntötte a befutó versenyzőket. Pogácsákkal, kalácsokkal és innivalóval várták a megfáradt kerékpárosokat, akiknek zenés-táncos programmal kedveskedtek a szervezők. A várba érkezőket korhű ruhában fogadták a siklósiak.  

ÉRDEKES LEHET SZÁMODRA:

Orbán Viktor is kipróbálta a zalaegerszegi tesztpályát - VIDEÓ
megosztás
Újraindult az űrverseny a Holdért
megosztás
Dömötör: Akinek fontos az ország biztonsága, csak a Fidesz-KDNP-re számíthat
megosztás

„Az esemény célja az, hogy fenntartsuk és megőrizzük a horvát és a magyar kulturális örökséget” – mondta a hirado.hu-nak Balázs Csaba alpolgármester.

A program ötlete még tavaly született meg, amikor októberben a helyi hatóságok megkezdték a határ közeli kerékpárutak bővítését – közölte Balázs Csaba, majd hozzátette, hogy a Siklósi Rendőrkapitányság munkatársai, akik felvezették a kerékpárosokat és biztosították az útvonalat, valamint zökkenőmentesen léptették be, illetve ki a határátkelőhelyeken a versenyzőket, remek munkát végeztek.

A versenyzők a pihenő után 18.30-kor Alsómiholjácra vissza is érkeztek.