Az alkotó eddigi életművét áttekintő kiállítás a különböző léptékű, a várostervtől a kilincsig ívelő munkáit tematikusan tárja a látogatók elé.
    
Vashegyi György, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) elnöke a tárlat megnyitóján arról beszélt, hogy az akadémia volt alelnökének, az építőművészeti tagozat tagjának a tablókon megjelenő életművét nemcsak díjai ismerik el, hanem a pécsiek értő szeretete, valamint a szakma is azzal, hogy munkáit országszerte Dévényi-házakként tartja számon.
    
Kiemelte, hogy az alkotásokat a formai játékosság, az expresszív megjelenítés hatja át. Az olykor ironikus koncepciókat élénk színek használata jellemzi, de mindenekelőtt egy helyhez, városhoz való kötődésük, pécsi mivoltuk, hiszen az épületek zöme Pécs belvárosában áll.
    
Az építész és munkatársai Pécsett alapozták meg azt a gondolati közösséget, amelyet ma pécsi iskolának lehet tekinteni - mondta az elnök, kiemelve, hogy Dévényi Sándor építészetének meghatározója az organikus gondolkodás.
    
Az MMA elnöke az építész aktív közéleti tevékenységéről is beszélt. Kiemelte azt is, hogy az építész a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának tanára, a magyar organikus építészet oktatását végző Vándoriskola mestere, emellett az Országépítő folyóirat főszerkesztője.
    
„Az értékes épített környezetből az ember olyan inspirációt nyer, amelyet az élet minden területén kamatoztathat” – idézte Dévényi Sándor gondolatát.
    
A kiállítást megnyitó Turi Attila Ybl-díjas építész, az MMA Építőművészeti Tagozat vezetője arról beszélt, hogy az építész feladata, hogy lélekkel töltse meg az átértelmezett formát. Mint mondta, az építész alapállása a derű, teremtő alázattal fordul a világ felé, teret ad a játékösztönnek. Dévényi Sándor munkáit a dinamika jellemzi, a vizuális kitapinthatóság, a felületek, anyagok és színek rendszere, stimuláló megjelenése. „Házai, terei mesélő alkotások, s a kifejezésmód egyben a művészeti ágak szinte mindegyikének megjelenítő erejét ötvözi” – hangsúlyozta.
    
Az alkotó munkáit áttekintő tárlat bemutatja az építészeti ars poetica alappilléreit. A családi ház léptékű munkáival is iskolát teremtő építész különleges feladatokban is kibontakozhatott (városi terek, műemlékfelújítás, városrehabilitáció, mérnöki létesítmények). Dévényi Sándor számos jelentős kezdeményezés életre hívója, társalapítója, a magyar organikus építészet nemzetközi diskurzus által is számon tartott mestere - áll a kiállítás ismertetőjében.
    
A Kós Károly Alapítvány és az MMA Építőművészeti Tagozata szervezésében megvalósuló tárlat március 24-ig látogatható a Vigadó Galéria földszinti kiállítóterében, majd április 5-től a Pécsi Galériában. A kiállításon – amelynek kurátora Dénes Eszter, grafikusa Ruszina Katalin – február 18-án alkotói tárlatvezetésre várják az érdeklődőket.