Bódis József az ITM-et vezető Palkovics László miniszter gondolatait tolmácsolva szólalt fel a rendezvényen.
 
Ismertette: idén 91 460-an jelentkeztek felsőoktatási intézménybe, a felvételizők háromnegyede pedig be is került az egyetemekre, főiskolákra. Kiemelte, hogy a felvételizők négy százalékkal nagyobb arányban kapták meg a lehetőséget a felsőoktatási tanulmányaik megkezdésére, mint tavaly, és minden öt felvett hallgatóból négy állami ösztöndíjban részesül.
 
Az államtitkár a miniszter szavait idézve szólt arról is: a felsőoktatásban részt vevők számát oly módon szeretnék növelni, hogy egyúttal az oktatás minőségét is javítják; ez a folyamat - tette hozzá - már elindult, és a jövőben folytatódik.
 
A felsőoktatás képzési szerkezetének 2019-es felülvizsgálatával az volt a kormány célja, hogy a képzési struktúra rugalmasan kövesse a társadalmi és piaci igényeket, és a mindennapokban hasznosítható tudást biztosítson - tette hozzá.
 
Az öt esztendeje bevezetett duális képzésről szólva elmondta: az abban részt vevő hallgatók kezdeti száma megötszöröződött, miközben a partnerszervezetek száma két és félszeresére nőtt.
 
Kiemelte, hogy a világ egyetemeit rangsoroló Times Higher Education listáján kilenc hazai egyetem szerepel a felső öt százalékban, és európai összehasonlításban is a legsikeresebbek között vannak a hazai intézmények.
 
Kitért arra: ahhoz, hogy az intézmények minél szélesebb körben kapcsolódhassanak be a nemzetközi egyetemi élet vérkeringésébe, az ITM külön támogatást ad az intézményeknek a nemzetközi projektek önrészének előteremtéséhez.
 
Azt mondta, a kormányzat az utóbbi években folyamatosan egyre szélesebb körű állami ösztöndíjprogramokkal segítette a kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatókat. Mindezek mellett - tette hozzá -, a diákhitelrendszer 2020-as átalakításával kamatmentes kölcsönt is biztosítanak azoknak a fiataloknak, akik a járványhelyzet miatt nem juthattak diákmunkához; a lehetőséggel csaknem 17 ezer hallgató élt.
 
Beszámolt arról, hogy a 2019/2020-as tanévben tizenkét anyaországi intézmény huszonnégy alapképzést és négy mesterképzést folytatott magyar nyelven a Kárpát-medencében, amelyeken csaknem 2200 külhoni magyar hallgató vett részt.
 
Az oktatók, kutatók és tanárok nélkül nem lehet sikeres a felsőoktatás, ezért valósítottak meg az ágazatban bérfejlesztést, és a hatékonyság növeléséért vezették be a kancellári modellt - mondta Bódis József. Kiemelte: utóbbinak is köszönhetően az intézmények pénzeszközei a korábbi több mint háromszorosára nőttek, míg a 2014-ben fennálló tartozásuk 2020 nyarára a hat évvel ezelőtti csaknem felére csökkent.
 
A Színház- és Filmművészeti Egyetemmel (SZFE) kapcsolatban a miniszter szavait idézve azt mondta: korszerű és kiszámítható működési környezetben növelheti a képzés színvonalát, hogy vagyonkezelői alapítvány által fenntartott intézménnyé alakult az SZFE. Hozzátette: meggyőződése szerint "néhány év múlva a most tiltakozók is belátják, hogy közös erőfeszítéssel még jobb intézményt sikerült létrehozni".
 
Az államtitkár részletesen ismertette a tanév során várható hazai felsőoktatási fejlesztéseket, beruházásokat, kitérve arra, hogy a kormányzat 2016 óta 34 milliárd forinttal támogatta a kollégiumi infrastruktúra megújítását.
 
Miseta Attila, a PTE rektora beszédében reményét fejezte ki, hogy a járványhelyzet javulásával a pécsi intézmény néhány éven belül eléri az ötezres külföldi hallgatói létszámot, és a kurzusok egyre nagyobb hányadát a külföldről meghívott neves oktatók tartják majd a baranyai megyeszékhelyen.
 
Kiemelte: a Modern városok program komoly segítséget jelent Pécsen ahhoz, hogy a beruházások segítségével a magasabb minőségű oktatás feltételei rendelkezésre álljanak, és reményét fejezte ki, hogy a PTE az eddigieknek megfelelően a jövőben is sok fejlesztési forrásra  pályázhat sikeresen.
 
Koltai Arnold, a PTE Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának elnöke kiemelte: amennyiben a szakpolitika, az intézmények vezetése és a hallgatói képviseletek az eddigi konstruktív, jó együttműködésüket még szorosabbra tudják fűzni a jövőben, egymást támogatva minden akadályt sikerrel küzdhetnek majd le.
 
A rendezvényen Bódis József államtitkár a PTE Doktorandusz Önkormányzatának Pro Doctorandis Universitatis Quinqueecclesiensis díját vehette át.