Az eseményen elhangzott: az akadémia első centerpályája a tragikus buszbalesetben elhunyt Fűzy Ákos (1963-2013) kosárlabdaedző nevét viseli szombattól.     

A második pályát Egyed Mihály (1931-2011) testnevelő tanárról és kosárlabdaedzőről, a harmadikat pedig a PVSK női kosárlabdacsapatának örökös kapitányáról, a szintén közlekedési balesetben tragikusan fiatalon életét vesztő Horváth Judit (1963-1997) háromszoros magyar bajnok irányítóról nevezték el.     

A méltatásokat követően Rátgéber László mesteredző azt mondta: a névválasztások célja, hogy ezeken a pályákon játszó és nevelkedő gyerekek azokat az erkölcsi és szakmai normákat kövessék, mint Fűzy Ákos, Egyed Mihály és Horváth Judit. 
    
Páva Zsolt polgármester a többi között arról beszélt, hogy ez a három név egy „nagyszerű program” kapcsán, egy helyen jelenik meg.     

A ceremónián a Nemzeti Kosárlabda Akadémia aranyjelvényével Rappai Gábort, az akadémia felügyelő bizottságának elnökét tüntették ki. Az elismerést Bódis József, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára adta át.     

A névadó ceremónia előtt Szentpáli Bence, az akadémia juniorcsapatának súlyos betegségben idén júliusban elhunyt játékosa tiszteletére emlékpadot és vitrint avattak.