Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat (OHÖ) elnöke a magyar-horvát határ menti házelnöki találkozó keretében tartott zártkörű esemény után újságíróknak elmondta: a horvát önkormányzatok és intézmények vezetői beszámoltak a szábor elnökének tevékenységükről és a rájuk váró feladatokról.
    
Az OHÖ elnöke hangsúlyozta, hogy az anyaországon kívül élő horvát nemzetiségek körében a magyarországiak alkotják a legszervezettebb közösséget, amelyet a horvát önkormányzatok és a civil szervezetek magas száma is bizonyít.
    
„Száztizenhárom helyi önkormányzat mellett megyei önkormányzatokat, országos önkormányzatot és több mint száz civil szervezetet működtetünk” – mondta el.
    
Gugán János felidézte, hogy országos önkormányzatuk közgyűlése évekkel ezelőtt határozott kulturális autonómia megteremtéséről, ennek jegyében kulturális intézményeket, oktatási központokat alapítottak, segítve anyanyelvük, hagyományaik megőrzését. Ezt a munkát folytatni szeretnék.
    
Feladataik ellátását, elképzeléseik valóra váltását a magyar állam finanszírozza. Most azt kérték a szábor elnökétől, vizsgálják meg, hogy a horvát állam pénzügyi eszközökkel miként tudna részt venni terveik megvalósításában – tette hozzá.