A Pécs városközpontjában 80 millió forintos kormányzati támogatással kialakított ház átadásán Soltész Miklós úgy fogalmazott: "Ebben a térségben akkor tudunk megmaradni horvátnak, magyarnak (.), ha egymás kultúráját, oktatását és hitét erősítjük."
    
Elmondta: a magyar kormány mintegy 70 millió forinttal járult hozzá az épület felújításához és további 10 millió forintot ad a berendezés megvásárlásához.
    
Soltész Miklós kitért arra is, hogy a nemzetiségek támogatása az elmúlt években háromszorosára nőtt az országban. Példaként említette a baranyai megyeszékhelyen működő horvát nyelvű iskolaközpontban már megvalósult fejlesztéseket, és bejelentette, hogy hamarosan átadják a Pécsi Horvát Színház új épületét.
    
Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke közölte: az 500 négyzetméteres horvát ház a nemzetiségi önkormányzat irodájának és a magyarországi horvátok tudományos intézetének lesz az otthona. A tervek között az is szerepel, hogy Horvátország pécsi főkonzulátusa a házba költözik - mondta.

Horvát házat adtak át Pécsen
     
A 21. században, a globalizáció idején a kisebbségek az "intézményesülésen keresztül" valósíthatják meg céljaikat - vélekedett Gugán János az ünnepségen, amelyen mások mellett Páva Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester és Zvonko Milas, a zágrábi kormány határon túli horvátokért felelős államtitkára is méltatta a horvát ház létrehozását.
    
Hoppál Péter, az Emmi kultúráért felelős államtitkára a helyszínen az MTI-nek nyilatkozva bejelentette, hogy 130 millió forintos beruházással a Pécshez közeli Szemely községben horvát-magyar kulturális központot hoznak létre. A megvalósításához a tárca 80 millió forintot biztosít, 50 milliót pedig a helyi önkormányzat ad. A kulturális központ váratóan másfél év múlva készülhet el. A több száz négyzetméter alapterületű intézmény létrehozását húsz éve tervezi az önkormányzat - idézte fel a térség, újraválasztásáért induló, fideszes országgyűlési képviselője.