Az NB I tizenkettes mezőnye október és december között két csoportban küzdött azért, hogy januártól az Extraligában szerepelhessen: a hatos csoportok első három helyezettje jutott ide.
    
Az előzetes erőviszonyok alapján négy együttes, a címvédő Kazincbarcika, a tavaly döntős Kaposvár, illetve a Kecskemét és a Pénzügyőr kiemelkedik a mostani hatosból, és nagy valószínűséggel ezek a csapatok találkoznak majd az elődöntőben. Mind a négy gárda számára fontos lesz ugyanakkor, hogy a másik két rivális, a MAFC és a DEAC ellen ne veszítsen pontokat.
    
Az alapszakasz első körében a címvédő barcikaiak az A csoportot veretlenül teljesítették, így nagy eséllyel „elviszik” majd az egyik biztos elődöntős pozíciót. A Vegyész mögött a Pénzügyőr is simán került a legjobb háromba, és várhatóan a fővárosiak mellett a másik csoportból első két helyen bejutott Kaposvár és Kecskemét vív majd egymással csatát a második helyért.
    
Az együttesek közül a legjobb kettő az oda-visszavágós alapszakasz után egyből elődöntőbe jut, a harmadik a hatodikkal, a negyedik pedig az ötödikkel játszik a négy közé kerülésért. Az elődöntőről lemaradó csapatok az NB I első két helyén végző együttessel osztályozót játszanak a jövő évi Extraliga-szereplésért.

Az Extraliga mezőnye:
DEAC, Fino Kaposvár SE, Kecskeméti RC, LV Sport Pénzügyőr SE, MAFC-BME, Vegyész RC Kazincbarcika
    
    Az alapszakasz I. végeredménye:
    A csoport:
1. Kazincbarcika 30 pont, 2. Pénzügyőr 24, 3. MAFC-BME 18, 4. MÁV Előre 12, 5. SZESE Győr 4, 6. PTE-PEAC 2
    B csoport:
1. Kaposvár 28 pont, 2. Kecskemét 26, 3. DEAC 16, 4. Sümeg 13, 5. Dunaferr 4, 6. Szolnoki RK 3