A JPM és a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből, valamint magánkollekciókból származó - a neves alkotó életművének egyik legjelentősebb korszakát bemutató - alkotások a közlemény szerint sajátos módon illusztrálják Gábor Jenő (1893-1968) naplójának szövegét. Mint írták, a kiállítás arra is rávilágít, hogy az utazás mint a hagyományos festői életrajzok momentuma a 20. században már nem csupán az egységes akadémikus ábrázolási technika meghatározó távoli, egzotikus témák keresését jelentette, hanem újabb ábrázolási módszerek, stílusirányzatok megismerését is.
 
A kommünikében felidézték: Gábor Jenő Párizsban együtt talált rá a modern nagyváros életének különleges jeleneteire és a mindezeket megjelenítő modern képzőművészeti törekvésekre.
 
A párizsi képeken egy pécsi turista egzotikumot kereső nézőpontjából látja az érdeklődő a várost: a jellegzetes utcák, épületek, a Szajna hídjai, a Bois de Boulogne parkja, vagy a Le Havre-i kikötő és strand éppúgy része ennek a tekintetnek, ahogy az opera nézőtere vagy - legfőbb témaként - a mulatók és szórakozóhelyek világa - írták a közleményben.
 
A JPM felhívta a figyelmet arra, hogy a kiállítás telefonos bejelentkezést követően tekinthető meg október 9. és jövő év március vége között.
 
A tárlatról további részletek a jpm.hu oldalon olvashatók.