Úgy változott idén a jogszabály, hogy a cafeteria-feltöltést követő második év május 31-ig fel nem használt egyenleget már nem utalja vissza a szolgáltató a munkáltatónak – nyilatkozta a hirado.hu-nak Fata László, juttatási szakértő.

Hozzátette: ugyanakkor a szolgáltató havi maximum három százalékot levonhat ezekből a régi egyenlegekből.

Költséget vonhatnak a cafetériából

Mint mondta, azoknál a munkavállalóknál, akik már átszerződtek a szolgáltatójukkal az új rendszerre, már az új módszertan lép életbe idén. Kiemelte, ha valaki 2019. május 31-ig nem használta fel a teljes 2017-ben feltöltött egyenlegét, akkor a határidő előtt 2 hónappal a szolgáltató értesíti erről.

Hangsúlyozta: ha a dolgozó mégsem költi el ezt az összeget május végéig, akkor ezt követően is rendelkezésére áll majd, de maximum havi három százalék költséget vonhat ebből a szolgáltató.

Ha nem szerződött újra, visszaküldik a pénzt

Előfordulhat az is, hogy egy munkavállaló ez idáig nem szerződött újra a Szép-kártya szolgáltatóval. Ebben az esetben a 2017-ben feltöltött és el nem költött egyenlegét 2019-ben a szolgáltató – a korábbi rend szerint – visszautalja a munkáltatónak.

Ezért is érdemes a magánszemélyeknek újra szerződni a szolgáltatókkal, hiszen az új eljárás kedvezőbb lehet a munkavállalók számára. Emellett a munkáltatók is csak az új rendelet szerint szerződött munkavállalók számára tudnak Széchenyi Pihenő Kártya feltöltést biztosítani 2019-ben.