A közlemény felidézte, hogy a kar oktatási tevékenysége a pécsi belváros több történelmi épületében zajlik, ezért időszerűvé vált egy nagy léptékű fejlesztés, „amely szem előtt tartja a hallgatók igényeit, elvárásait is”.
    
A PTE-ETK integrációját biztosító két emblematikus belvárosi épület újul meg: az egyetem vagyonkezelésébe került egykori megyei könyvtári épület és a Szepessy Ignác utcai ingatlan.
    
Előbbi átépítésére és bővítésére 16, míg az utóbbi felújítására 12 hónap áll a kivitelező rendelkezésére - írták, hozzátéve, hogy a tervezést a PTE Műszaki és Informatikai Kara jegyezte, a kivitelezéssel a Baranya megyei O és R Kft.-t bízta meg az egyetem.
    
A kommüniké a beruházás céljai között említi a telephelyi centralizációt, a legmagasabb szintű oktatási környezet kialakítását, a gyakorlati oktatás minőségének fejlesztését, valamint a hallgatói terek bővülését.
    
A magyar kormány a Modern városok program részeként mintegy 25 milliárd forinttal támogatja a PTE-t. Az egyetemfejlesztés célja az intézmény versenyképességének erősítése, oktatási és szolgáltatási portfoliójának fejlesztése, a külföldi hallgatói létszám növelése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek biztosítása.

A Modern Városok Program keretén belül megvalósuló egyetemfejlesztéssel kapcsolatos részletek, helyszínek, látványtervek, és az építkezések megtekinthetők a www.pte360.hu weboldalon.