A tárca által februárban kiírt pályázat célja a környezetbarát, egészséges és biztonságos kerékpározás, a határon átnyúló kerékpáros útvonalak népszerűsítése. A támogatott rendezvények hozzájárulnak a határmenti térségek és települések kulturális, történelmi, építészeti és természetvédelmi értékeinek megismertetéséhez, a szomszédos országokkal és magyarlakta területeikkel fenntartott kulturális, társadalmi és idegenforgalmi kapcsolatok erősítéséhez. 

A túrák elősegítik a biztonságos közlekedésre nevelést, a kerékpárosokra vonatkozó közlekedési szabályok tudatosítását és elmélyítését, a gyakorlati kerékpár-használati ismeretek megszerzését, a csoportos kerékpározás kultúrájának terjedését. 

Az utófinanszírozási formában nyújtott támogatás a döntést követően, 2019. október végéig megvalósuló rendezvényekhez használható fel.

A Kerékpárral 7 határon át programsorozat 2015-ben indult, az első évben 5 millió forintos keretösszeggel, 9 esemény létrejöttét segítve. Az eddigi rekordév 2017 volt, akkor összesen 47 túra, kerékpáros rendezvény szervezéséhez járult hozzá a minisztériumi támogatás. Az ITM jóvoltából idén minden korábbinál gazdagabb, színesebb programkínálat várja a kerékpáros természetjárókat az ország minden részében. A támogatott pályázók, programok tételes listája a kormányzati honlapon elérhető.